Zorunlu Deprem Sigortası

587 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince Tüm Türkiye genelinde 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binalar içinde yer alan ve ticarethane, büro vb. amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ve doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler için yaptırılması mecburidir. "Deprem" riskine karşı teminat veren bu sigorta poliçesi beyan ile şirketimizden temin edilebilir. Kamu Kurum ve Kuruluşları'na ait binalar, köy yerleşim alanlarında yapılan binalar, tamamı ticari ve sınai amaçlı binalar ve 27.12.1999 tarihinden sonra inşa edilmiş olan ancak ilgili mevzuat çerçevesinde inşaat ruhsatı bulunmayan binalar Zorunlu Deprem Sigortası'nın kapsamı dışında kalmaktadır.
 
DASK, deprem ve deprem sonrasında meydana gelen yangın, infilak, tusunami ve yer kaymasının neden olabildiği maddi zararları, poliçede yazılan limitler çerçevesinde nakit şekilde karşılar. Binanız tamamen teminat altında olur. Binanın bir kısmı ya da tamamı zarar da görse zarar karşılanır ve ödeme yapılır.
 
DASK’ın Amacı Nedir?
DASK’ın amaçları şöyle sıralanabilir:
 
1) Bütün konutları depreme karşı, güvence altına almak,
2) Mali hasarların yükünü reasüre ederek, paylaşmak,
3) Devletin, deprem kaynaklı giderlerini azaltmak ve gelecekte oluşabilecek hasarlar için fon oluşturmak.
4) Ülkemizde sağlıklı yapılaşmaya katkı sağlamak.
5) Toplum genelinde, sigorta bilincinin gelişmesine katkı sağlamak.
 
Bu amaçlar hem devletin hem de yaşayanların ortak çıkarları ile örtüşmesi bakımından da ayrıca önemlidir.
 
Ülkemizin jeolojik, topoğrafik özellikleri ve iklim karakteristiği nedeniyle doğal afetlerin sıklıkla yaşandığı görülmektedir. Bu bağlamda son 60 yıl içerisinde doğal afetlerin yol açtığı yapısal hasar istatistikleri dikkate alındığında, bu tür hasarın 2/3’ünün deprem nedeniyle meydana geldiği anlaşılmıştır. Bu durum da deprem sigortasının önemi açıkça ortaya çıkmaktadır. İhtiyacınıza göre edineceğiniz bir deprem poliçesi sayesinde devletin bütçe imkanlarıyla ilişkili olmaksızın ve maddi kayıpları derhal telafi eden somut bir güvenceye sahip olmanız mümkündür.
 
Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeği açıktır. Güncel deprem haritaları incelendiğinde, topraklarımızın %96’sının farklı tehlike derecelerdeki deprem kuşaklarında olduğu görünmektedir. Nüfusun %98’i de bu bölgelerde yaşamaktadır. Zorunlu Deprem Sigortası yaşanacak olası bir deprem sonrası oluşacak hasarların telafisi için yasal bir zorunluluktan öte, yaşamsal bir zorunluluktur.
 
DASK sigortasında poliçe bedeli binalar için sabit olduğundan, sigorta şirketleri arasında ödenecek prim açısından fark bulunmamaktadır. 
 
Zorunlu Deprem Sigortası ile, depremin, yangın, infilak ve yer kayması dahil, sigortalı binalarda ve temellerinde, doğrudan neden olacağı maddi zararlar, sigorta bedeline kadar Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından teminat altına alınmıştır.
 
 
Teminatın Kapsamı
 
27 Eylül 2000 tarihinde yürürlüğe giren Zorunlu Deprem Sigortası’nı; 
 
- 587 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler (Ortak yerler dahil), 
- Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi arazi ve arsalar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, 
- Bu binalar içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler, 
- Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler yaptırmak zorundadır.
 
Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, köy yerleşim alanlarında yapılan binalar, tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar ve 27 Aralık 1999 tarihinden sonra inşa edilmiş olan ancak ilgili mevzuat çerçevesinde inşaat ruhsatı bulunmayan binalar Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışındadır.
 
Enkaz kaldırma masrafları, kâr kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek bütün dolaylı zararlar, her türlü taşınır mal ve eşya, ölüm de dahil olmak üzere bütün bedeni zararlar, manevi tazminat talepleri bu poliçenin kapsamı dışındadır.
 
Kaçak yapılar için kesinlikle Zorunlu Deprem Sigortası düzenlenemez. 
 
 
Dikkat Edilecek Hususlar
 
Zorunlu Deprem Sigortasında sigorta primi tutarını üç faktör belirlemektedir: 
 
- binanın bulunduğu deprem risk bölgesi, 
- binanın yapı tarzı,
- meskenin brüt yüzölçümü. 
 
Sigorta primi, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde belirlenmektedir. Buna göre; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 tarife fiyatı bulunmaktadır. Zorunlu deprem sigortası yapılan bir meskenin sigorta bedeli, Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı'nda belirlenen azami teminat tutarı olan 150.000 TL'ndan fazla olamaz.
 
Zorunlu Deprem Sigortası yapılan bağımsız bölüm veya binaların değeri, DASK poliçesi için bulunan bedeli aştığı takdirde, aşan kısım için Zorunlu Deprem Sigortasının yapılmış olması kaydıyla sigorta şirketleri tarafından İhtiyari Deprem Sigortası yangın teminatına ek olarak yapılabilir.
 
 
Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartları
 
Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatlar